Uudet energiamerkit astuvat voimaan 2021

 

Alkaen 1.3.2021 astianpesukoneissa, pyykinpesukoneissa ja kylmälaitteissa on siirrytty käyttämään uusia energiamerkintöjä. Koska monien tuotteiden energiatehokkuus on parantunut viime vuosien aikana, valtaosalle tuotteista oli annettu A+, A++ ja A+++ -merkinnät. Tämä aiheutti sekaannusta kuluttajien keskuudessa. Tästä johtuen vanhoja A+, A++ ja A+++ -energiamerkintöjä ei uudessa järjestelmässä nähdä.

 

Energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan se kuuluu energiankulutuksensa perusteella. Uudessa energiamerkintäjärjestelmässä on palattu takaisin A–G-asteikkoon (ilman A+, A++ ja A+++ -luokkia). A-luokan (vihreällä merkityt) tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan (punaisella merkityt) tuotteet vähiten energiatehokkaita. EU:n asettamien energiamerkintöjen ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa, ja näin ollen säästää rahaa pitkässä juoksussa.

 

Tulevaisuudessa kun suurin osa tietyn tyyppisistä laitteista on saavuttanut luokan A, asteikkoa voidaan taas kasvattaa kolmella lisäluokalla: A+, A++ ja A+++. Näin ollen laitteet saavat tilaa kehittyä entistäkin energiatehokkaimmiksi jatkossakin.

Alla näkyvät 2021 voimaan astuneet energiamerkinnät, joista on poistettu vanhat A+, A++ ja A+++ -kategoriat. Huom! Uusi A-energialuokka ei ole suoraan verrannollinen vanhoihin A/A+/A++-energialuokkiin.
 

Alla näkyvät vanhat ennen vuotta 2021 voimassa olleet energiamerkinnät, joissa on vielä A+, A++ ja A+++ -kategoriat. Huom! vanhat A/A+/A++-energialuokat eivät ole suoraan verrannollisia uuteen A-luokkaan.

Uudistuksen myötä energiamerkintöihin on tullut myös selventäviä ikoneita. Astianpesukoneiden yhteydessä ilmoitetaan energialuokituksen lisäksi koneeseen mahtuvien astiastojen lukumäärä, pesuun käytettävän veden määrä, pesuohjelman pituus sekä äänitaso. Lisäksi äänitaso on arvioitu asteikolla A–D.

 

Jääkaappien, pakastimien ja muiden kylmälaitteiden energiamerkinnöissä näytetään energialuokituksen lisäksi laitteen tilavuus.

 

Näyttöjen uusissa energiamerkeissä on ilmoitettu energiankulutus 1000 tuntia kohden sekä energiatehokkuus asteikolla A–G. Uudet ikonit kertovat myös energiatehokkuuden, mikäli sisältöä toistetaan HDR-laatuisena, sillä se voi viedä jopa tuplasti enemmän energiaa kuin muut kuvanesitysmuodot. Ikoneissa on tiedot myös näytön lävistäjän pituudesta ja näytön resoluutiosta, mikä helpottaa eri mallien vertailua keskenään.