Kodinkoneiden ja sähkölaitteiden energiankulutus – löydä järkevät ratkaisut sähkönkulutukseen

 

Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja samalla kodinkoneiden määrä myös kasvaa. Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti energiatehokkaammiksi, mutta oletko tietoinen mitä sinulle tutut kodinkoneet kuluttavat sähköä ja miten voit itse vaikuttaa asiaan? Tämän artikkelin tarkoituksena on selventää nykyajan kodinkoneiden energian kulutus ja antaa käytännön esimerkkejä, miten jokainen voi omilla ratkaisuillaan vähentää omaa sähkön kulutustaan.

 

Sähkönkulutukseen vaikuttavat tekijät ja käytännön esimerkit

 

Olitpa hankkimassa UHD-TV:tä jännittäviin elokuvahetkiin, suurta näyttöä konsolipelaamiseen, tai kompaktia mökkitelkkaria, uuden television hankinta kannattaa aina aloittaa mittaamalla etäisyys suunnitellun katselupaikan ja television välillä. Katseluetäisyyden ja katselukulman avulla voidaan määritellä hyvä nyrkkisääntö ihanteellisen katselukokemuksen saavuttamiseksi.Molemmilla alustoilla on etuja ja haittoja, ja kuten monien ostopäätösten kohdalla, valintasi riippuu siitä mitä arvostat eniten.

 

 

Yleisesti kaikkiin kodinkoneisiin pätee samat säännöt, kun aletaan puhumaan energiankulutuksesta. Kuluttajan on syytä muistaa oikeaoppinen käyttö ja kodinkoneiden huoltaminen. Tekniikan kehittyessä on syytä myös harkita ostopäätöksen aikaistamista parantamaan energiatehokkuutta, varsinkin jos nykyinen kodinkone alkaa olemaan jo vanha.

Kylmälaitteet ovat suurimpia kuluttajia kodinkoneista, sillä ne ovat aina päällä. Tästä syystä näiden ylläpitoon ja huoltoon on syytä kiinnittää huomiota. Mahdollisuuksien mukaan älä asenna kylmälaitteita lähelle lämmönlähteitä, kuten liedet, lämpöpumput ja muut mahdolliset lämmönlähteet. Kylmälaitteissa sijaitsevat kompressorit, jotka tuottavat kylmää joutuvat tekemään kovempaa töitä mitä lämpimämpi ilma laitteiston ympärillä on. Tämä näkyy suoraan kuluttajan energialaskussa. Samasta syystä on syytä muistaa pitää kylmälaitteiden takatila puhtaana. Suositusten mukaan kylmälaitteiden takapuoli, johon lämmin ilma kertyy, on syytä imuroida puolen vuoden välein. Imurointi poistaa pölyt, minkä myötä kylmälaitteiden ja kompressorin hyötysuhde paranee. Ota myös huomioon oikeaoppiset lämpötilat kylmälaitteille. Liian kylmä pakastin kuluttaa paljon energiaa turhaa. Tarkempaa vertailua sähkönkulutuksissa uusien ja vanhojen laitteiden osalta on esitetty myöhemmin artikkelissa.

 

Pesukoneiden osalta tärkeää on huomioida oikeat lämpötilat ja pesuohjelmat. Oli kyseessä sitten astianpesukone tai pyykinpesukone, koita valita pesuohjelma mikä soveltuu parhaiten tilanteeseen. Täytä koneet myös mahdollisimman täyteen pyykeistä tai likaisista astioista, mikä auttaa vähentämään pesujen määrää. Nykyteknologian myötä pesukoneet on varustettu äly toiminnoilla, mitkä mahdollistavat myös tehokkaamman sähkönkulutuksen lisäksi säästöä vedenkulutukseen. Kuluttajan ei tarvitse äly toiminnoista pelästyä, sillä nykylaitteet osaavat automaattisesti itse säätää sopivat ja oikeanlaiset kulutukset. Osissa astianpesukoneita on esimerkiksi sensorit, jotka osaavat määrittää astioiden likaisuuden ja käyttävät vettä sen mukaisesti. Sähkömarkkinan ja sen myötä sähkön hinnan kovatkin tuntitason vaihtelut on kuluttajan syytä myös huomioida. Kovien ruuhka tuntien sähkön hinta saattaa olla jopa 5 kertaa kovempi kuin aamu- tai iltatuntien. Ajoita mahdollisuuksien mukaan pesukoneiden käyttö joko aikaisiin aamuihin tai mahdollisimman myöhiin tunteihin illalla. Tällä tavalla myös sähköverkko toimii tehokkaammin, kun ruuhkahuippujen kulutus on alhaista.

Kaikista kotitalous laitteista juuri uunit ja liedet kuluttavat kohtalaisen paljon energiaa ja monelle kuluttajalle tämä saattaa tulla hieman yllätyksenä. Sähkön kulutus ruokaa valmistaessa syntyy valitusta lämpötilasta ja tehosta, sekä kypsentämiseen käytetystä ajasta. Perinteisellä sähköuunilla ja valurautaliedellä ruoan valmistuksessa on kuluttajan syytä hyödyntää mahdollisuuksien mukaan niin esilämpö kuin jälkilämpökin. Monet ruoat valmistuvat hyvin, vaikka uuni tai liesi ei olisikaan täysin halutussa lämpötilassa. Induktioliesi säästää huomattavasti sähköä muihin liesiin verrattuna ja reagoi myös heti lämpötilan säätöihin. Mikroa yleisesti suositellaan käyttämään pienempien annosten kypsentämiseen ja lämmitykseen. Airfryerin käyttöä voidaan suositella energiatehokkuuden myötä myös valmistamaan hieman eri tavalla ruokia. Monet kuluttajat ovat ihastuneet airfryerin käyttöön niin paljon, että valmistavat lähes kaikki uuniruoat nykyään airfryerillä. Uuniin verrattuna Airfryer voi kuluttaa jopa puolet vähemmän sähköä, mikä vuositasolla voi tuoda isonkin säästön sähkön kulutukseen.

Energiamerkinnät ja kodinkoneiden sähkönkulutus

 

Energiamerkinnät ovat muuttuneet 2021 alkuvuodesta. Energiamerkintä tarkoittaa kodinkoneiden osalta mihin luokkaan kyseinen laite kuuluu energiankulutuksen perusteella asteikolla A-G. A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaampia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Uudistuksen myötä energia merkintöihin on tullut selventäviä ikoneita kuluttajia varten. Kuluttajan tulee kuitenkin huomioida kodinkoneiden osalta, että vanhat merkinnät eivät ole yhteensopivia uusien osalta. Tarkemmin energiamerkinnöistä voi lukea Veikon Koneen artikkelista https://www.veikonkone.fi/energiamerkinnat2021


Energiankulutuksen vertailussa käytetään yksikkönä kWh, joka kertoo paljon laite kuluttaa sähköä tunnin käytön aikana. Pörssisähkön hinta perustuu kuormaan, eli miten paljon ihmiset käyttävät sähköä milläkin ajanhetkellä. Tästä johtuen on syytä välttää kodinkoneiden käyttöä, kun kulutustasot ovat korkealla ja mahdollisuuksien mukaan koittaa hyödyntää halpaa pörssisähkön hintaa, joka yleensä osuu aamun ja illan tunneille. Viime aikoina on saavutettu jopa yli 50 sentin kWh hintoja ruuhkahuippujen ja tuntien aikana. Yleisesti pörssisähkön hinta on talvisin kalliimpaa, kun kulutus on kovempaa. Tulevaisuuden hinta muodostuu sähkömarkkinan myötä, mutta oletettavaa on, että hinnat tulevat pysymään korkealla myös jatkossa. Nämä seikat huomioon ottaen kuluttajan tulisi miettiä parhaat energiatehokkuus ratkaisut myös kodinkoneiden käytön osalta.


Yksi kWh on aikaisemmin maksanut tilastokeskuksen mukaan keskimäärin noin 17 senttiä / kWh, mutta viime aikojen hinnannousun myötä yhden kWh hinnaksi on voinut muodostua jopa 25 senttiä vuositasolla. Kuluttajan henkilökohtaisen sähkön hinnan löydät sähkölaskustasi, ja laskemalla yhteen verolliset myynti- ja siirtohinnat (snt/kWh) sekä kertomalla tällä luvulla oman laitteesi kulutuksen, tiedät paljonko laitteen käyttö maksaa. Kuluttajan oma sähkön hinta muodostuu kulutuksen lisäksi sähkön siirrosta ja veroista. Huomioitavaa on, että hintaan vaikuttaa myös jokaisen henkilökohtainen sähkösopimus.

 

Kylmälaitteiden kulutukset

 

Kylmäkoneet ovat suurimpia kuluttajia kodinkoneiden osalta, sillä ne ovat jatkuvasti päällä. Alla olevassa taulukossa on esitetty nykyaikaisten kylmäkoneiden osalta kulutukset mitattuna kWh tasolla. Taulukko on suuntaa antava, ja se on luotu vertailemalla laitetoimittajien ilmoittamia kulutustietoja. Laskelmat on toteutettu kWh hinnan ollessa, 17 senttiä mutta tämä saattaa olla vieläkin korkeampi riippuen kuluttajan sähkösopimuksesta.

Vertailu vanhempiin kylmälaitteisiin on tapauskohtaista ja kuluttaja voikin katsoa laitekilvistä nykyisen laitteensa kulutuksen ja vertailla sitä taulukon arvoihin. Mittaamalla kulutuksen energiamittarilla saa tarkan arvon, sillä kylmälaitteet kuten muutkin kodinkoneet toimivat energia tehokkaimmin, kun niille on aseteltu oikeat lämpötilat sekä puhtaudesta pidetään hyvää huolta.


Pelkästään laitevalmistajien ilmoittamat laskennalliset vuosikulutukset ovat laskeneet viimeisten 5–10 vuoden aikana esimerkiksi jääkaappipakastimissa parhaimmillaan jopa 250 kWh, mikä tarkoittaa vuositasolla noin 40–50 euron säästöä, riippuen sähkön hinnasta. Tämä on syytä pitää mielessä, jos laitteiden elinikä alkaa olemaan muutenkin jo loppusuoralla.


Pakastimien osalta on syytä muistaa säännöllisin väliajoin sulattaa ylimääräiset kertyneet jäät pois. Laitetoimittajien ilmoittamien kulutus arvojen perusteella vanhojen pakastimien kulutus saattaa olla jopa kolme kertaa suurempi verrattuna uusiin pakastimiin. Riippuen pakastimen koosta aletaan puhua jo yli sadan euron säästöistä vuositasolla, joten laitteen uusimista on syytä miettiä varsinkin, jos laitteen käyttöikä on tulossa tiensä päähän.
Tarkistamalla kylmälaitteiden lämpötilat ja asettamalla ne toimimaan oikein voit vaikuttaa energian kulutukseen. Pakastimen lämpötilaksi riittää yleensä noin -18 °C ja tätä kylmempi pakastin kuluttaa energiaa turhaa. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla noin 2 ja 6 °C välillä riippuen hieman raaka-aineista, joita jääkaapissa säilytetään.

Pesukoneiden sähkönkulutukset

 

Pesukoneiden osalta aikaisemmin artikkelissa mainitut käyttäjän tekemät ylläpito ja käyttö ratkaisut ovat suurimpia tekijöitä sähkön ja veden kulutukseen. Alla olevassa taulukossa on esitetty arviot kulutus laskelmista, perustuen yleiseen keskiarvoon laitteiden kulutusten osalta. Laskelmat on toteutettu niin, että koneita käytetään 3 kertaa viikossa.

Vanhojen kodinkoneiden kulutukset ovat yksilökohtaisia ja siksi lukemat ovat vain suuntaa antavia. Kuluttaja voi itse tarkastaa laitteensa sähkönkulutuksen laitekilvistä tai mahdollisuuksien mukaan, jos laitteen tarkan kulutuksen pystyy mittaamaan. Vanhemmissa pesukoneissa saattaa esiintyä myös toimintaongelmia, mitkä nostavat kulutusta. Uuden pesukoneen osalta liikkeissä oleva ammattitaitoinen henkilökunta pystyy opastamaan oikeaoppisen käytön, jolla maksimoit energian kulutuksen hyödyt.


Vedenkulutuksen osalta voidaan lähtökohtaisesti sanoa, että uudet astianpesukoneet kuluttavat kolme kertaa vähemmän vettä. Yksi pesukerta uudenaikaisella astianpesukoneella vie noin 6–7 litraa vettä, kun vanhemmat voivat olla jopa yli 20 litraa.


Pyykinpesukoneiden osalta voidaan ajatella, että vanhat mallit vievät puolet enemmän vettä kuin uudet mallit. Uudet mallit kuluttavat noin 60 litraa vettä, kun taas vanhemmat jopa yli 120 litraa yhden pesun aikana.

Sähkölieden, uunin, mikron ja airfryerin erot sähkönkulutuksissa

Uunit ja liedet on lähes aina kytketty kiinteästi kodin sähköverkkoon, joten oman laitteen energiankulutuksen mittaaminen ei onnistu. Sähkön käytön optimoinnissa on suositeltavaa uunia käytettäessä valmistaa mahdollisimman suuria annoksia ruokaa kerralla. Hyödynnä myös mahdollisuuksien mukaan esilämpö ja jälkilämpö uunin osalta.

Airfryer on varsin tehokas nykyaikainen vaihtoehto uunin käytön tilalle. Sähkönkulutuksen osalta saman ruoan valmistaminen airfryerillä verrattuna uuniin voi olla jopa puolta halvempaa.

Valurautalieden vaihtaminen induktiolieteen voi tuoda jopa noin 40 prosentin säästön sähkönkulutukseen. Induktioliedellä ruoan valmistaminen on myös nopeampaa, sillä se reagoi lämpötiloihin heti.

Kuten kaikessa sähkönkulutuksessa laitteen päällä oleva aika nostaa sähkön kulutusta ja tästä syystä on erittäin suositeltavaa hoitaa ruoan lämmitys mikroaaltouunissa. Mikrot käyttävät sähköä noin 10min aikana vain 0,2 kWh, minkä aikana ruoan saa lämpimäksi.

Alla olevassa taulukossa on esitetty laitevalmistajien ja arvioitujen kulutuksien osalta eri laitteiden sähkönkulutukset. Laskennat on toteutettu niin, että laitteita käytetään kerran päivässä. Riippuen kuluttajan käytöstä, voi käyttöaste olla jopa enemmän.

Vanhojen uunien ja liesien kulutukset ovat yksilökohtaisia ja siksi lukemat ovat vain suuntaa antavia. Kuten kaikissa kodinkoneissa myös oikeaoppinen huolto ja käyttö vaikuttaa sähkönkulutukseen.

Monet vanhat uunit tarvitsevat jopa 10–15 minuutin esilämmitysajan. Uudemmat uunit sisältävät kiertoilmatoiminnon, mikä on energiatehokkaampi vaihtoehto, kun käyttö hyödyntää montaa uunin tasoa samaan aikaan. Kiertoilmauunissa saattaa olla omat hankaluudet, sillä nimensä mukaisestikin ilma kiertää uunissa ja paistojälki ei välttämättä ole yhtä tasainen kuin tasalämpöä käytettäessä varsinkin vanhemmissa uuneissa. Mikäli uuni on hyvä ja moderni, tältä ongelmalta pystytään välttymään.

Ilmalämpöpumpun uusiminen ja vertailu vanhoihin malleihin

 

Ilmalämpöpumpun käyttöikä riippuu sekä mallista, käyttöasteesta sekä oikeaoppisesta käytöstä. Lähtökohtaisesti vanhempien pumppujen käyttöikä on noin 10 vuotta, mikä voi hieman vaihdella mallien, käyttöasteen ja oikeaoppisen käytön myötä. Uuden pumpun hankintaa varten voit lukea Veikon Koneen osto-opas artikkelin ilmalämpöpumpuista https://www.veikonkone.fi/ilmalampopumpun-osto-opas


Hyötyjen osalta ilmalämpöpumpun uusinta tulee ajankohtaiseksi, mikäli lämmitys- tai jäähdytysteho laskee tai yksinkertaisesti pumppu ei enää tuota lämmintä tai viileää ilmaa. Kyseiset ongelmat vaikuttavat suoraan sähkönkulutukseen. Muita ongelmia, joihin käyttäjän tulisi reagoida ovat, mikäli ilmalämpöpumppu alkaa levittämään outoja hajuja, lämpötila ei pysy enää tasaisena tai laitteesta alkaa kuulumaan ääniä mitkä eivät kuulosta normaalilta.


Ilmalämpöpumpun uusiminen on merkittävästi yksinkertaisempaa kuin täysin uuden pumpun asentaminen, sillä yleensä asennuksessa voidaan käyttää samoja asennuksia eli uusimiseen riittää pelkästään laitteiden vaihtaminen.


Uusi ilmalämpöpumppu tuo lisää tehoa ja käyttömukavuutta. Uusien mallien parempi hyötysuhde tarkoittaa, että ne tuottavat samalla sähkönkulutuksella enemmän lämpöä. Mikäli käytössäsi on esimerkiksi alle 3,0 hyötysuhteella toimiva vanhan mallinen ilmalämpöpumppu tulee uuden laitteen hankintaa miettiä vakavasti. Nykyiset uudet mallit pystyvät tuottamaan jopa yli 5,0 vuosittaisen hyötysuhteen (SCOP).


Esimerkin tasolla voidaan ajatella, jos käytössäsi on hyötysuhteella 2,5 oleva ilmalämpöpumppu, joka pääosin toimii rakennuksen lämmitykseen ja kesäisin jäähdytykseen. Vaihtamalla laitteen nykyaikaiseen 5,0 hyötysuhteella olevaan ilmalämpöpumppuun pystyt tuottamaan siis puolet vähemmällä sähkön kulutuksella saman verran lämpöä tai kylmää kuin vanhalla laitteellasi. Yleisellä tasolla voidaan arvioida ilmalämpöpumpun kuluttavan sähköä noin 6000 kWh vuodessa. Kulutukseen tottakai vaikuttaa moni asia ja paras ratkaisu on, jos kuluttaja pystyy itse seuraamaan kulutusta. Uudemmalla nykyaikaisella ilmalämpöpumpulla, mikä on varusteltu puolta paremmalla hyötysuhteella kuluttaja voi säästää siis noin 3000 kWh vuositasolla, mikä vastaa nykyisellä sähkön hinnalla yli 500 € vuosittaista säästöä.

 

Kodin elektroniikkalaitteiden sähkönkulutukset

Kodin elektroniikkalaitteiden osalta kannettava tietokone käyttää vain murto-osan pöytätietokoneeseen verrattuna. Kannettava tietokone käyttää tunnissa keskimäärin noin 0,03 kWh, kun taas pöytätietokone voi kuluttaa noin 0,15–0,20 kWh riippuen hieman tietokoneen komponenteista. Tehokkaimmat pöytätietokoneet voivat kuluttaa jopa 0,5 kWh. Kulutukset eivät ole kauhean suuria, mutta on syytä silti huomioida, että pöytätietokoneen kulutus on lähes 7 kertaa kovempi kuin kannettavan tietokoneen. Vuositasolla normaalin työajan tekemällä kannettavalla pöytätietokoneen sijasta voi säästää euroina noin 60 € riippuen sähkön hinnasta ja kuluttajan omasta sähkösopimuksesta.

LED televisiot ovat nykyaikana niin kuvanlaadun kuin sähkönkulutuksen osalta paras vaihtoehto. LED television sähkönkulutus on noin 0,1 kWh riippuen koosta, kun taas esimerkiksi LCD televisiot kuluttavat puolet enemmän noin 0,2 kWh. Plasma televisiot voivat kuluttaa jopa 0,4 kWh. Vuositasolla vertailun vuoksi, jos televisio on päällä 8 tuntia joka päivä säästää LED tv sähköä noin 150 € edestä verrattuna plasma televisioon.


Valaistuksen osalta kuluttajan tulisi mahdollisuuksien mukaan siirtyä käyttämään LED- lamppuja. LED-valaistuksen sähkönkulutus on huomattavasti matalampi kuin esimerkiksi hehkulampuilla. LED valaisimet myös kestävät huomattavasti pidempään käyttöä. Vertailun vuoksi, jos kuluttaja vaihtaa 10 kpl hehkulamppuja vastaavan valaistuksen LED mallisiin valaisimeen ja valaistus on päällä 10 tuntia päivässä voi vuositasolla säästöä energialaskuissa tulla yli 60 €.

Tutustu laajaan valikoimaan Veikon Koneen verkkokaupassa

Käyttämällä ja huoltamalla kodinkoneita oikeaoppisesti pystyy jokainen vaikuttamaan omaan energian kulutukseensa. Laitteiden kulutuksien tarkastelu on suositeltavaa, varsinkin kylmäkoneiden osalta mitkä ovat aina päällä. Voit verrata energialuokkia toisiinsa ja tehdä päätöksen vertailemalla kodinkoneiden kulutuksia toisiinsa. Huomioi myös, että uudet nykyaikaiset laitteet tuovat mukanaan muutakin kuin energiatehokkuutta, lähinnä käyttöä helpottamaan ja parempia nykyaikaisia toimintoja.

Mieti olisiko aika vaihtaa uuteen induktiolieteen tai LED televisioon. Näillä varmistat, että asunnossasi on nykyaikaiset energiatehokkaat järjestelmät. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan halpoja sähkön tuntihintoja käyttämällä astian- tai pyykinpesukonetta aikaisin aamulla tai mahdollisimman myöhään illalla. Nykyaikaisilla toiminnoilla voit tuoda helpotusta arkeesi ja samalla vähentää sähkön kulutusta.

Kysy tarvittaessa apua luotettavalta toimijalta, joka pystyy antamaan tarkemmin tietoa aiheisiin, jotka sinua juuri mietityttävät. Veikon Kone palvelee aina asiakkaitaan kysymysten kanssa ja auttaa valitsemaan parhaat ratkaisut jokaiseen kotiin.