Veikon Koneen vinkit television ostoon

Asiaa televisioista

Uutta televisiota ostaessa saattavat nykytelevisioiden uudet ja koko ajan kehittyvät termit ja tekniikat vaikeuttaa valintaa. Tämä opas selventää mitä kannattaa harkita televisiota ostaessa, mitkä ominaisuudet merkitsevät eniten sinulle, ja auttaa valitsemaan juuri itselle sopivan television.

Koon valitseminen


Television kokoEnsimmäisenä tulee tietysti valita television koko. Riippuen sijoituspaikasta eli tuleeko televisio olohuoneeseen vai makuuhuonekäyttöön tai kenties mökille kannattaa miettiä miltä etäisyydeltä televisiota tullaan katselemaan. Television ruutujen koot ilmoitetaan yleensä tuumissa ja tavalliseen olohuoneeseen sopii omasta mausta ja sisustuksesta riippuen noin 50-65 tuuman televisio. Pienempään katselutilaan riittää vastaavasti tätä pienempi ruudun koko. Suurempaa katseluelämystä hakeville löytyy jopa 75 tuumasta ylöspäin nousevia kokoja, jotka tuovat valkokangasmaisen kokemuksen kotisohvalle.

Resoluution valinta, Full HD vai 4K Ultra HD?


Television resoluutioJo vuosien ajan teräväpiirto 1920 x 1080 -resoluutio, joka tunnetaan myös Full HD:nä, on ollut televisioiden standardi, ja se on edelleen yleisin resoluutio televisioissa ympäri maailmaa. Mutta televisioiden valmistajat ovat kuitenkin nopeasti siirtymässä Ultra HD eli 4K resoluution televisioihin ja näin ollen useimmat uudet televisiot ovatkin Ultra HD -laitteita.

Tämän tarkemman 4K resoluution suurin etu on, että ruudulla näkyvissä tapahtumissa ja esineissä on enemmän yksityiskohtia, mukaan lukien terävämpi teksti. Kaiken kaikkiaan kuvat näyttävät rikkaammilta ja luonnollisemmilta kuin Full HD tarkkuudella. Myös suoratoistopalvelut kuten muun muassa Netflix, Amazon Prime ja iTunes tarjoavat sisältöä entistä enemmän terävämmällä 4K-tarkkuudella. Videopelimaailmassa puolestaan PS4 Pro ja Xbox One X sekä uudet PS5 ja Xbox Series X pelikonsolit mahdollistavat pelaamisen 4K-tarkkuudella.

LCD vai OLED-paneeli?


LCD vai OLEDLeijonan osa televisioista on edelleen LED LCD-ruutuja. Nämä HD- ja Ultra HD -laitteet käyttävät LED-valoja LCD-näytön valaisemiseksi ja voivat olla erittäin ohuita. LED/valot voivat olla sijoitettuna ruudun sivuilla, ns. Edge LED, tai takana nimellä Direct LED tai Full Array LED. Näistä jälkimmäiset tekevät taustavalosta tarkemman ja antavat paremman kontrastin.

OLED puolestaan on televisioiden uusinta tekniikkaa, ja vaihtaa LED taustavalon pikselitasolla ohjattavaan orgaanisten LEDien kerrokseen, joka luo absoluuttisen mustan ja upean kontrastin. OLED-televisiot kuluttavat myös vähemmän virtaa ja ovat LCD-laitteita ohuempia.

HDR-kuvanparannus


HDR

HDR tai High Dynamic Range on 4K Ultra HD -laitteiden uusi ominaisuus, joka tarkoittaa korkeaa dynaamista aluetta. HDR tarjoaa paljon kirkkaamman kuvan, jossa on suurempi kontrasti näytön valoisien ja tummien alueiden välillä, hyödyntäen samalla suurempaa värimaailmaa, ja saaden näin aikaan realistisemman kuvan. Lyhyesti sanottuna HDR näyttää paremmalta. HDR sisältöä on alkanut löytyä myös suoratoistopalveluista kuten Amazon Primestä ja iTunesista. Myös PS4 ja Xbox One sekä uudet PS5 ja Xbox Series X pelikonsolit tukevat HDR-tekniikkaa.

Smart TV ja suoratoistopalvelut


Smart TV:n ominaisuuksiaMikä älytelevisio? Jos olet päivittämässä kotisi televisiota, voi olla hämmentävää nähdä jokaisen television mainostavan älykkäitä ominaisuuksia mutta se on nykypäivänä tavallista. Suurinta osaa televisioista voidaan nykyään kutsua älytelevisioiksi Internet-yhteyden ja erilaisten ladattavien sovellusten sekä suoratoistopalveluiden kuten Netflixin ja YouTuben ansiosta.

Eri valmistajat luottavat älytelevisioissa omiin käyttöjärjestelmiinsä, kuten Samsungin Tizen tai LG:n webOS. Näillä käyttöjärjestelmillä on omat valikoimansa sovelluksia, ominaisuuksia ja yhteensopivuuksia muiden laitteiden kanssa mutta käytännössä kaikista löytyy tunnetuimmat sovellukset Netflixistä Youtubeen sekä kotimaisiin Katsomoon, Ruutuun ja YLE Areenaan.

Liitäntämahdollisuudet


Kuva TV:n liitännöistäLiitäntämahdollisuudet saattavat tuntua toissijaiselta kaikkien muiden ominaisuuksien lomassa, mutta televisiota valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sen HDMI ja muiden porttien määrään. Jos haluat liittää televisioon laitteita, kuten pelikonsoleita, USB-muisteja tai ulkoiset kaiuttimet, niin portit saattavat tulla nopeastikin täyteen. Kannattaa siis varmistaa porttien määrä, muistaa mitä laitteita siihen aiotaan yhdistää, sekä ajatella myös mahdollisia tulevia laitteita ennen ostopäätöstä.

Parempi äänentoisto parempaan televisioelämykseen


Parempi äänentoisto televisioonJopa uusimmilla ja hienoimmilla televisioilla on yksi yleinen heikkous: heikko ääni. Se on seurausta nykytelevisioiden litteiden paneelien ohuesta muotoilusta , joissa ei ole tarpeeksi tilaa suurille kaiuttimille, jotka tuottaisivat täydellisen, rikkaan äänen. Tämän pystyy ratkaisemaan erillisillä kaiuttimilla ja nykyään erityisessä suosiossa ovat soundbarit, koska ne voivat parantaa katselukokemusta merkittävästi, mutta ne voidaan kuitenkin asentaa helposti muutamassa minuutissa. 

Ei tarvitse myöskään stressata ylimääräisestä kaapelisotkusta. Lähes kaikissa nykyisissä televisioissa on vähintään yksi HDMI-portti, jossa on Audio Return Channel (ARC) -ominaisuus, joka antaa portin toimia sekä tulona että äänilähtönä. Varmista kuitenkin aina ennen ostoa, että television ja haluamasi äänentoistoratkaisun liitännät sopivat yhteen.

Laaja valikoima televisioita

Veikon valikoimasta löydät kaikki suosituimmat merkit ja mallit. Aina edulliseen hintaan, luotettavasti ja ammattitaidolla. Sama halpa hinta verkossa ja myymälässä.
Copyright © 2021 Veikon Kone