Puhelimen osto-opas

Etsitpä uusinta lippulaivapuhelinta tai edullista budjettivaihtoehtoa, juuri oikean puhelimen löytämiseen vaikuttaa moni tekijä. Älypuhelimien kamerat, näytön koot, tallennuskapasiteetit ja tietysti hintalaput, vaihtelevat laajasti. Miten tiedät millainen puhelin on oikeasti hyvä juuri sinulle?

Olemme koonneet yhteen puhelimen osto-oppaan josta löydät tärkeimmät vinkit puhelimen ostamiseen, jotta löydät juuri itsellesi sopivan älypuhelimen.

iOS tai Android - kumpi sopii sinulle paremmin? 

 

 

Molemmilla alustoilla on etuja ja haittoja, ja kuten monien ostopäätösten kohdalla, valintasi riippuu siitä mitä arvostat eniten.

 

POLAR IGNITE 2 FITNESSKELLOPOLAR IGNITE 2 FITNESSKELLO

Apple iPhone ja iOS

 Apple iPhonen omistaminen on monien mielestä yksinkertaisempi ja käyttäjäystävällisempi kokemus. On vähemmän mietittävää, ja voit luottaa että puhelin on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Koska iPhone on osa älypuhelinmerkki Applen ekosysteemiä, tukea on tarjolla kaikkialla – tarvitsitpa akun vaihtoa tai uutta tyylikästä puhelinkoteloa. Puhelimen taustalla toimii iOS käyttöjärjestelmä, joka on ns. suljettu järjestelmä (closed system). Käyttöjärjestelmä on käytössä vain Applen puhelimissa, minkä ansiosta kolmannen osapuolen sovellukset toimivat luotettavasti iPhone-malleissa. Ohjelmistopäivitykset tulevat käyttäjille samaan aikaan ja nopeasti, suoraan Applelta.

Mikäli olet jo sijoittanut Applen muihin tuotteisiin, kuten esimerkiksi Apple-tietokoneen, iPad-tabletin, tai iPhone-lisälaitteita, on Applen iPhone turvallinen ja varma valinta.

 

POLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLOPOLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLO

Android-puhelimet

Haluatko todella pitkäkestoisen akun? Haluatko yksinkertaisen älypuhelimen alle 100 eurolla? Android tarjoaa vaikuttavan valinnanvaran – valinnanvaraa siitä, mikä budjetti on sinulle sopivin, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeimpiä, ja mitkä eivät. Oletko erityisen innokas kuvailija, vai tykkäätkö pelailla kännykkäpelejä? Android tarjoaa vaihtoehtoja, joista voit valita ominaisuudet joita juuri sinä tarvitset ja arvostat – hinnalla, joka ei päätä huimaa!

Kaikki Android-puhelimet käyttävät universaalia latausporttia, kuten näppärää ja nopeasti latautuvaa USB-C-liitäntää. Eri valmistajat räätälöivät Android-käyttöjärjestelmän käyttökokemusta tuodakseen oman lisämausteensa. Puhelimien esiasennetut sovellukset vaihtelevat laajasti malleittain, minkä ansiosta eri tuotemerkkien Android-puhelimet saavat oman identiteettinsä.

Suosituimmat Android-puhelimet löydät valmistajilta Samsung, OnePlus, Xiaomi, Motorola ja Honor.

Lippulaivapuhelimet vs. budjettivaihtoehdot

 

Lippulaivapuhelimilla tarkoitetaan vuosittain lanseerattavia edistyneimpiä puhelinmalleja, joiden julkaisuja innokkaimmat fanittajat ovat valmiita jonottamaan päivätolkulla. Lippulaivapuhelimista löydät viimeisimmän ja parhaan tekniikan, kuten tarkimmat kuvat taltioivat kamerat, sekä tehokkaimmat prosessorit. Mikäli haluat olla etulinjassa kokeilemassa uusinta uutta, on lippulaivapuhelin sinulle varmasti oikea valinta!

Jos taas et tarvitse uusimpia hilavitkuttimia ja arvostat enemmän huokeaa hintalappua, löydät runsaasti valinnanvaraa Veikon Koneen verkkokaupasta. Puhelinmaailman keskitason sektori on ollut yksi puhelinvalmistajien ankarimmista taistelukentistä, minkä ansiosta markkinoilta löytyy laatupuhelimia edullisin hinnoin. Lippulaivamallistoista tutuksi tulleet ominaisuudet, kuten langaton lataus ja useilla objektiiveilla varustetut kamerat, löytyvät nykyään myös keskitason puhelimissa.

Jopa edulliset peruspuhelimet tarjoavat kelpo kameran lomakuvien napsimiseen, ja voit nauttia jokapäiväisestä verkkoselailusta, sosiaalisesta mediasta (Facebook, IG, Snachat ja TikTok), ja viihteestä vaivattomasti.

 

 

4G vai 5G?

 

3G verkkoja ajetaan alas operaattoreiden toimesta, joten tästä syystä kannattaakin vaihtaa 3G puhelimet vähintään 4G-malleihin. Mutta kannattaako saman tien päivittää 5G puhelimeen ja mitä käytännön eroja verkoissa on?

5G-verkko on uusin standardi joka lupaa salamannopeita mobiilidatayhteyksiä. 4G-verkon teoreettinen maksiminopeus on 100Mbps, verrattuna 5G-verkon teoreettiseen maksiminopeus joka on 10Gbps. Käytännössä 5G-verkolla voit realistisesti odottaa 1000Mbps datansiirtonopeuksia tänä päivänä, joka on silti noin 10 kertaa nopeampi kuin 4G-verkon teoreettinen maksiminopeus. Kuten mikä tahansa uusi tekniikka, 5G on enimmäkseen varattu korkealaatuisille laitteille (lippulaivapuhelimille), mutta on jo alkanut valua edullisempiin puhelimiin.

5G:n kattavuus ei ole vielä ihan kaikkialla, mutta verkkoa rakennetaan huimaa vauhtia Suomessa. Voit tarkistaa Elisan verkkojen kattavuuden täältä, sekä Telian verkkojen kattavuuden täältä. On tietenkin tärkeää kysyä itseltäsi tarvitsetko 5G-nopeuksia lainkaan, ja ovatko ne saatavilla paikkakunnallasi. Mikäli aiot pitää puhelimesi ainakin muutaman vuoden, voit todennäköisesti odottaa 5G:n yleistyvän siinä ajassa.

POLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLOPOLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLO

Tutustu 5G-puhelimiin

PUHELIMEN OMINAISUUDET

Puhelimen kameran suorituskyky

Valmistajat haluavat aina isomman numeron, olipa kyse megapikseleistä tai kameraobjektiivien määrästä. Kolme takakameraa on uusi normaali - esimerkiksi tavallinen objektiivi, ultralaajakulmaobjektiivi, ja teleobjektiivi. Myös edullisemmat puhelimet sisältävät useita kameroita.

Enemmän objektiiveja tarkoittaa enemmän kuvausvaihtoehtoja. Toki monilinssisillä kameroilla on eroja, eikä pelkkä kameroiden lukumäärä kerro missä puhelimessa on paras kamera. Kuten melkein kaiken elektroniikan kohdalla, suuremmalla hintalapulla saa parempia tuloksia. Mallistojen parhaimmat kamerat löytyvät uusimmista lippulaivapuhelimista, kuten iPhone 13 ja Samsung S21 -malleista.

Kiinnitä huomiota ominaisuuksiin, kuten optinen (ei digitaalinen) zoomi, yötila parempien kuvien ottamiseksi hämärässä, sekä optinen kuvanvakain. Kameran suorituskykyä on kuitenkin vaikea arvioida pelkästään teknisten tietojen perusteella, sillä puhelinvalmistajat ovat lisänneet tekoälyjen ja algoritmien vaikutusta kuvaamisessa. Jos todella välität puhelimesi valokuvaustaidoista, katso arvosteluja ja vertailuja esim. YouTubessa nähdäksesi kuinka kyseisen puhelimen kamera toimii ja millaisia kuvia se tuottaa.

Puhelimen näytön koko

Puhelimet ovat kasvaneet tasaisesti suuremmiksi viime vuosien aikana. Esimerkiksi iPhone 13 Pro Maxin mitat ovat huimat 6,68 tuumaa, kun taas taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold 3 on jopa 7,6 tuumaa täysin avattuna. Syy tähän kehitykseen perustuu yksinkertaisesti kysyntään. Ihmiset käyttävät puhelimia yhä enemmän viihteeseen, kuten videoiden katseluun, pelaamiseen, valokuvaamiseen, sekä editointiin. Suurempi näyttö takaa, että kaikki onnistuu yhdellä laitteella.

Suorana vastakohtana pienemmät puhelinmallit eivät ole enää yhtä yleisiä. Mikäli et halua venyttää taskujasi valtavilla näytöillä, löytyy sinullekin toimivia vaihtoehtoja. Puhelimet, kuten Applen iPhone SE ja iPhone Mini ovat hyviä valintoja sinulle, joka arvostat kompakteja ratkaisuita. Myös Android-valikoimasta löytyy taskukokoisia malleja useilta valmistajilta. Mikäli haluat puhelimen joka mahtuu pieneen tilaan mutta voit tarvittaessa avata ja tuplata näytön koon, voit harkita taittuvaa puhelinta kuten Samsung Galaxy Z Fold ja Samsung Galaxy Z Flip.

Kuinka paljon tallennustilaa tarvitset puhelimessa?

Tämä riippuu pitkältä käytöstä, mutta voit olettaa että 10GB menee esiasennetuille sovelluksille ja puhelimen käyttöjärjestelmälle. Useimmissa puhelimissa, jopa edullisissa malleissa, on vähintään 32GB (gigatavua) tallennustilaa. Mikäli et harrasta valokuvien ottamista tai videoiden tallentamista, eikä pelaaminen ole sinun juttusi, 32GB voi hyvin riittää. Muussa tapauksessa sinun kannattaa harkita 64GB vähimmäismäärää, tai varmistaa että uudessa puhelimessasi on muistikorttipaikka tai pilvitallennuspalvelu.

Huippuluokan puhelimet, erityisesti ne, jotka pystyvät tallentamaan korkealaatuista 4K-videota, tarjoavat 256 Gt:n tai enemmän kapasiteettia. Kun tilaa on näin paljon, sinun tuskin tarvitsee miettiä kahdesti vanhojen tiedostojen poistamista.

Mikäli puhelin tukee microSD-kortteja, voit tarvittaessa laajentaa tallennuskapasiteettia hyvin pienellä rahalla.

Puhelimen akun kesto

Useimmat puhelimet budjettipäästä lippulaivoihin kestävät suurimman osan päivästä yhdellä latauksella. Isommissa puhelimissa voi olla isommat akut, mutta niissä on myös isommat näytöt ja usein tehokkaammat prosessorit, joten ne kuluttavat ylimääräisen energian nopeasti. Tässä on muutama asia, mitä kannattaa pitää mielessä:

  • Suunnittele aina lataavasi puhelimesi täyteen yön yli.
  • Etsi ominaisuuksia, kuten pikalataus, joiden avulla puhelimesi voi ottaa paljon virtaa lyhyessä ajassa.
  • Tarkista, jos puhelimen mukana ei tule uutta laturia, kannattaa sellainen hankkia puhelimen oston yhteydessä.
  • Akku kestää kauemmin, jos vältät vaativampia tehtäviä, kuten pelaamista tai videoiden suoratoistoa. Näytön kirkkauden pitäminen alhaisena, sekä puhelimen dark mode -tilan käyttöönotolla voit säästää akkua vielä pidemmälle.

Puhelimen bonusominaisuudet

Sormenjälkitunnistin

Sormenjälkitunnistin tai kasvojen lukitus: sormenjälkitunnistin voi olla puhelimen takapuolella, etupuolella tai jopa sisäänrakennettuna näyttöön. Biometrinen turvallisuus on turvallisempi kuin PIN-koodin muistaminen.

Vedenkestävyys

Viihdytkö vesillä tai vastaatko usein puheluihin sateessa? Etsi puhelin, jonka luokitus on vähintään IP67, jotta se pysyy turvassa vedeltä ja roiskuneilta juomilta

Langaton lataus

Tämä on saatavilla monissa puhelimissa. Joissakin puhelimissa on tarjolla myös langaton pikalataus, kunhan käytät yhteensopivaa latausalustaa.

Tutustu älypuhelimien valikoimaan Veikon Koneen verkkokaupassa

  1. LVeikon Koneelta löydät kattavan valikoiman matkapuhelimia tunnetuilta valmistajilta. Tutustu valikoimaan verkkokaupassa tai lähimmässä myymälässä!