Älylaitteiden osto-opas – löydä käyttöösi sopiva oikea älylaite

Älylaitteet nykypäivänä sisältävät nimensäkin perusteella älykkäitä toimintoja helpottamaan käyttäjää erilaisissa tilanteissa. Olit sitten kiinnostunut seuraamaan aktiivisuustasoasi tai edistyneempiä kuntotietojasi on markkinoilla nykypäivänä jokaiselle jotakin. Tämän oppaan tarkoituksena on tuoda lukijalle esille kaikki nykyaikaiset toiminnot ja erilaiset mahdollisuudet mitä älylaitteet tarjoavat.

Älykellot - Apple, Garmin, Huawei, Samsung

 

Älykellot ovat rannekelloja, joissa on erilaisia älykkäitä toimintoja. Älykelloa voi käyttää älypuhelimen kanssa joustavasti yhdessä. Älykelloissa on älypuhelimen tavoin kosketusnäyttö ja ne tukevat useita sovelluksia. Lähtökohtaisesti on hyvä valita ainakin malli, joka näyttää puhelimeesi tulevat viestit ja puhelut. Älykelloa valitessa on markkinoilla paljon erilaisilla toiminnoilla ja tyyleillä varustettuja malleja.

Puhelut ja viestit älykellon avulla

Puheluiden ja viestien vastaanottaminen on älykellon perimmäinen tarkoitus. Näiden osalta malleissa on hieman eroja. Osa malleista pystyy vain vastaanottamaan viestit, kun taas toisilla malleilla pystyt myös vastaamaan viesteihin. Molemmat puhelin käyttöjärjestelmät iOS ja Android mahdollistavat myös viesteihin vastaamisen puhumisella, eli sinun ei tarvitse edes ottaa puhelinta pois taskusta. Huomioi kuitenkin, että vaikka Android älykelloa voidaan käyttää iOS puhelimen kanssa on tällä hetkellä suositeltu, että molemmat laitteet ovat samalla käyttöliittymällä. Näin maksimoit suorituskyvyn ja toiminnot sovellusten ja puhelimen yhteensopivuuden kanssa. Varmista siis, että valitset älykellon, joka on yhteensopiva älypuhelimesi kanssa.

 

Älykellot yleisesti kytketään joko Bluetooth tai WLAN yhteyden kautta älypuhelimeen, mutta saatavilla on myös malleja, jotka sisältävät eSIM-kortin. Kyseisen eSIM-kortin avulla voit käyttää itsenäisesti älykelloa suoraan ranteesta ilman puhelinta puheluihin, viesteihin, internetin ja sovellusten käyttöön.

Älykellon sovellukset ja toiminnot

Älykellon toimintoja voidaan hallita ja määritellä helposti käyttötarpeeseen soveltuvaksi. Jos älykelloa halutaan käyttää töiden helpottamiseen, on mahdollista helposti sulkea sähköpostit loman ajaksi. Kalenterin avulla voit automaattisesti luoda itsellesi ajankohdat, milloin puhelut menevät vastaajaan. Sovelluksia on nykypäivänä jokaiseen lähtöön ja älykelloille löytyykin sovelluskaupat aivan kuten älypuhelimillekin.

 

Voit ladata älykelloosi kaikki sosiaalisen median sovellukset, säätiedot, taksin tilaamisen sekä myös seurata omaa aktiviteettitasoasi ja unen laatua. Älykelloihin on myös mahdollista ladata pelejä. Älykelloissa on mahdollisuutena myös valita NFC-toiminto. NFC tulee englannin kielen sanoista near field communication, ja sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti lähimaksutoimintoa. Jos älykellollasi on aktiivinen NFC-yhteys älypuhelimeesi, voit suorittaa kaikki lähimaksut kaupoissa suoraan näyttämällä kelloa.

GPS ja navigointi älykelloa hyödyntäen

Nykyaikana lähes jokainen älykello on varustettu GPS- ja navigointimahdollisuudella. Voit hyödyntää GPS-paikannusta kartoittamaan juoksu- tai kävelylenkin reitin ja etäisyyden. Myös korkeuserot ja kulutettu aika tulee käyttäjälle näkyviin. Älykelloa voidaan myös hyödyntää autoa käytettäessä helpottamaan pääsyä määränpäähän. GPS-paikannus toimii parhaiten, kun älykello on yhdistetty puhelimeen tai varustettu omalla eSIM-kortilla.

Musiikin kuuntelu älykellon kautta

Mikäli musiikin tai podcastien kuunteleminen on osa jokapäiväistä arkea, tuo älykello myös tähän helpotuksen. Älykellon avulla pystyt ohjaamaan langattomasti ja käyttäjäystävällisesti kuulokkeisiin tai kaiuttimiin musiikkia Bluetoothin kautta. Useaan älykelloon pystyy myös ladata valmiiksi sisältöä, joten kuuntelu onnistuu myös täysin älykellon kautta. Ladattu sisältö myös mahdollistaa sisällön kuuntelemisen paikoissa tai tilanteessa, missä ei ole internetyhteyttä tarjolla tai jos haluat jättää älypuhelimen kotiin aktiviteetin ajaksi.

Älykellojen näytöt

Uudempien älykellojen näytöt ovat yleensä kosketusnäytöllisiä, mutta markkinoilta löytyy myös ohjauspainikkeilla toimivia malleja. Näiden välinen ero on lähinnä käyttäjän oma valinta eli kumman tavan kokee itselleen mukavammaksi. Moni kokee kosketusohjauksen luontevammaksi, mutta perinteisemmät ohjauspainikkeet toimivat myös yhtä hyvin. Jotkin mallit sisältävät myös molemmat ohjaustavat. Näyttöjen koot ilmaistaan tuumina (inch, 2,54 cm). Yleisesti älykellot ovat varustettu noin 2 tuuman näytöillä, mutta varsinkin Garmin merkin valikoimasta löydät sekä alle 2 tuuman että yli 2 tuuman näytöllä varustettuja malleja.

Älykellojen akun kestävyys

Älykellojen akun kesto vaihtelee muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, johtuen niiden ominaisuuksista ja käytöstä. Akunkesto voi vaihdella paljonkin eri mallien välillä ja jokaista älykelloa tarvitsee ladata. Kannattaa harkita kuinka usein olet halukas lataamaan kelloa ja kiinnittää huomiota teknisistä tiedoista löytyvään akun kokoon ja käyttöaikaan. Perinteisempien älykellojen akku kestää useimmiten pidempään kuin kosketusnäytöllisten, uusissa malleissa toki myös akun kapasiteetti on korkeampi. Erilaiset toiminnot, kuten puheluihin vastaaminen, GPS ja sykkeenmittaus vaikuttavat akun kestoon. Useat kellot tukevat nykypäivänä tosin langatonta latausta, joten niiden lataaminenkin on entistä helpompaa. Vertaile siis laitetoimittajan lupaamat käyttöajat ostopäätöstä tehdessä.

Käytettävyys

Huomioi käytettävyyden osalta millaista käyttöä älykellolla tulee olemaan ja tarvittaessa harkitse olisiko hyvä olla erilaisia rannekkeita urheiluun ja arkeen. Varmista myös millaista käyttöä tarvitset älykellolta sekä käy läpi toiminnot ennen ostopäätöstä tehdessä. Useimmat älykellot ovat vähintään roiskeenkestäviä, joita voi pitää huoletta sadesäällä. Aktiiviseen urheiluun ja esimerkiksi uimiseen kannattaa valita vedenkestävä malli. Vedenkestävät mallit kestävät useasti myös paremmin iskuja, joten jos älykelloa on ajateltu vaikka lapsen käyttöön, kannattaa kiinnittää huomiota myös kestävyyteen. Tarkista tuotteen vedenpitävyys ja iskunkestävyys kuitenkin ennen ostopäätöksen tekemistä. Valitse siis oikeanlainen älykello, jossa on kaikki toiminnot mitä itse tarvitset etkä maksa turhista ominaisuuksista.

Liikunnan ja palautumisen hyödyt älykellon käyttäjälle

 

Urheilusuorituksiin ja aktiviteetteihin älykello tuo paljon helpotusta sekä uutta tietoa. Älykello mittaa sykettä ranteesta ja pystyy sovellusten kautta kertomaan sinulle oikeat syketasot, vaikka rasvanpolttoon tai palautumiseen. Pystyt myös käyttämään älykelloa seuraamaan poltettuja kaloreita, mikä helpottaa kunto-ohjelman seuraamista. Älykellot myös mittaavat esimerkiksi juoksulenkin matkan sekä vauhdin. Voit luoda omat kunto-ohjelmat ja seurata kehittymistäsi ja tavoitteisiin pääsyä vaivattomasti. Älykello ei ole missään nimessä pelkkä ammattiurheilijan apuri. Lähtökohtaisesti kaikista eniten näistä tiedoista hyötyvät kuntoilijat ja ei huippu-urheilijat, joilla voi olla vaikeuksia seurata normaalisti kehon aktiviteettitasoja. Pystyt myös helpommin pääsemään haluttuihin arkitavoitteisiin, vaikka seuraamalla päivän aikana kuluneita askeleita.

 

Aktiivinen elämäntyyli tarvitsee myös oikeanlaisen unen ja levon, että palautuminen maksimoituu. Älykellon avulla pystyt seuraamaan unenlaatuasi mittaamalla öisin liikkeet ja sykkeen. Älykello aistii myös ympäristön valaistuksen. Pystyt tunnistamaan unen eri vaiheet, kehon valmiustilan ja lämpötilojen vaihtelut. Voit myös seurata miten unen laatu paranee tai heikkenee erilaisten päiväaktiviteettien myötä. Jos mittauksissa on poikkeamia, sovellukset pystyvät ehdottamaan toimia tämän korjaamiseksi. Älykello voi myös toimia motivaattorina ja rohkaista käyttäjää vaikka pitkän toimistopäivän jälkeen lenkille.

 

Tutustu Älykelloihin

Aktiivisuusrannekkeet

Aktiivisuusranneke on älykelloa yksinkertaisempi älylaite, mutta tehokas työkalu seuraamaan ja parantamaan aktiivisuutta ja terveyttä. Aktiivisuusrannekkeet ovat pääsääntöisesti pienikokoisempia ja kevyempiä käyttää kuin älykellot. Tämä voi tuoda helpotusta monelle ihmiselle unen laadun tai kuntoilun seuraamiseen. Aktiivisuusrannekkeet ovat myös edullisempia kuin älykellot.

 

 

Aktiivisuusranneke pitää sisällään paljon samoja toimintoja älykelloon verrattaessa, mutta kuten nimestäkin voi päätellä on kyseessä työkalu seuraamaan aktiivisuutta. Pystyt seuraamaan askeleita, poltettuja kaloreita, syketasoja ja unenlaatua siinä missä älykellollakin. Varmista kuitenkin toiminnot ennen ostopäätöstä tehdessä, sillä näissä saattaa esiintyä merkkikohtaisia eroavaisuuksia.

 

Aktiivisuusranneke voidaan liittää älypuhelimeen Bluetoothin avulla. Markkinoilla on paljon valmiita sovelluksia, jotka hyödyntävät aktiivisuusranneketta, mutta et kuitenkaan pysty lataamaan sovelluksia suoraan rannekkeeseen samalla tavalla kuin älykelloon.

 

Aktiivisuusrannekkeen akunkesto on useimmiten myös melko hyvä, johtuen rajoitetuimmista toiminnoista. Useat ihmiset saattavatkin ennen älykellon hankintaa kokeilla aktiivisuusranneketta ja innostuksen kasvaessa siirtyä monipuolisemmilla toiminnoilla varustettuun älykelloon.

 

POLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLOPOLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLO

Kuulokkeet urheiluun

Urheilukuulokkeita on markkinoilla paljon erimallisia ja kokoisia. Oikeiden kuulokkeiden valinta voi olla joskus hankalaa, mutta valintaa helpottaa, kun osaa jo etukäteen miettiä minkälaiseen käyttöön kuulokkeet tulevat. Urheilukuulokkeissa on tärkeää huomioida niiden pysyvyys korvissa. Markkinoilla on korvan sisään laitettavia nappikuulokemalleja, sekä korvan päälle muotoiltuja kuulokkeita.

 

Täysin langattomat kuulokkeet

Täysin langattomat kuulokkeet tarkoittavat, että kuulokkeet tulevat täysin kahtena irrallisena korvanappina. Tietyissä malleissa pysyvyys on varmistettu muotoilulla, missä kuulokkeet asettuvat korvien takaosan ympärille. Korvanappimalliset kuulokkeet ovat myös kehittyneet viime vuosina, ja laitetoimittajat ovatkin paljon panostaneet juuri pysyvyysongelmiin uusissa malleissa. Täysin langattomat kuulokkeet tulevat latauskotelossa, jossa niitä säilytetään ja ladataan samanaikaisesti. Langattomat kuulokkeet yhdistetään musiikkisoittimeen tai älylaitteeseen yleisesti Bluetoothin avulla ja ovat monesti käyttäjäystävällisempi vaihtoehto aktiiviseen elämänlaatuun, kun johtoja ei tarvita ollenkaan.

 

POLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLOPOLAR VANTAGE M2 MULTISPORTKELLO

 

Langalliset kuulokkeet yhdistetään musiikkisoittimeen johdon avulla. Langalliset kuulokkeet eivät vaadi erillistä latausta. Varmista kuitenkin johdon yhteensopivuus musiikkisoittimesi kanssa. Nykyiset älypuhelimet eivät välttämättä enää tue normaalia 3,5 mm audioliitintä.  

 

Osa kuulokkeista on myös valmistettu vedenkestävistä materiaaleista suojaamaan hikeä ja sadetta vastaan. Uusimmat kuulokemallit sisältävät myös aktiivisen vastamelun vaimennuksen, mikä takaa suoritusrauhan estämällä ulkopuolisten äänen pääsemisen läpi käyttäjän korviin. Jotkin kuulokemallit ovat myös varustettu mikrofonilla sekä laitetoimittajasta riippuen erilaisilla toiminnoille tekemään puheesta ja keskustelusta parempilaatuisia. Kuulokkeissa on myös omat ohjausnapit, millä voit vaihtaa kappaletta toiseen, säätää äänenvoimakkuutta tai vastaanottaa puheluita ilman että puhelinta tarvitsee ottaa esille. Valitse siis itsellesi sopivilla toiminnoilla varustetut kuulokkeet. Huomioi myös valintaa tehdessä akunkeston tarve ja kapasiteetti.

 

Älylaitteiden yhteenveto

 

Nykypäivänä uusimman teknologian avulla päivittäisten toimintojen, oman terveyden seuraaminen sekä yhteydenpito läheisiin on tehty helpommaksi kuin koskaan. Löydä itselle sopiva ihanteellinen puettava älylaite perustason aktiivirannekkeesta hienostuneempaan ja monipuolisempaan älykelloon. Kuten kaikkien muidenkin laitteiden kanssa ennen ostopäätöstä, mieti millaiseen käyttöön älylaitteet ovat tulossa. Näin saat itsellesi tarvittavat ominaisuudet.

 

Älykello takaa huomattavasti laajemman valikoiman toimintoja kuin yksinkertaisempi aktiiviranneke. Lataa älykelloon musiikkia ja lähde urheilukuulokkeiden kanssa harrastamaan itsellesi sopivaa aktiviteettia kuuntelemalla musiikkia ilman että joudut kantamaan mitään erillisiä älypuhelimia tai musiikkisoittimia. Pystyt seuraamaan kehitystä ja terveyttäsi helposti ja vaivattomasti myös kesken aktiviteetin muokkaamalla kellosi näkymän juuri itsellesi sopivaksi.

 

Riippumatta siitä haluatko seurata pelkästään päivittäistä aktiviteettitasoasi ja unen laatua vai ottaa älylaitteet avuksi kuntoiluun tai kilpaurheiluun, löydät Veikon Koneen valikoimasta jokaiseen makuun ja tarpeeseen sopivat älylaitteet. Tarvittaessa ota yhteys Veikon Koneeseen ja käydään juuri sinun tarpeesi läpi ja luodaan tarpeellinen paketti aloittamaan elämäntapamuutos jo heti tänään.

 

 

Tutustu valikoimaan Veikon Koneen verkkokaupassa

Veikon Koneelta löydät kattavan valikoiman älylaitteita tunnetuilta valmistajilta. Tutustu valikoimaan verkkokaupassa tai lähimmässä myymälässä!