Veikon Koneen opas kannettavan tietokoneen hankintaan

Kun olet lähdössä ostamaan uutta kannettavaa tietokonetta itselle tai vaikkapa lahjaksi saattavat markkinoilla olevien koko ajan uusiutuvien kannettavien ominaisuudet ja erilaiset tekniset termit tehdä valinnasta vaikeampaa kuin sen tarvitsee olla. Mikä näytönohjain? Mikä prosessori? Onko niillä oikeasti väliä? Olitpa ostamassa kannettavaa työ-, koulu-, tai arkikäyttöön tai pelaamiseen Veikon Koneelta löydät taatusti omasi. Tämä opas auttaa navigoimaan mitä kannattaa harkita kannettavaa ostaessa, mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä sinun käyttöösi, ja auttaa valitsemaan kannettavan tietokoneen, joka täyttää varmasti tarpeesi.

 

Mihin käyttöön kannettava tietokone on tulossa?

Lähdettäessä tutkimaan eri kannettavia ostomielessä on ensimmäinen asia, johon tulee kiinnittää huomiota tietenkin käyttötarkoitus. Onko tietokone tulossa perus arkikäyttöön kuten netin selaamiseen, pankkiasioiden hoitoon ja muuhun vastaavaan? Silloin riittää vähempikin teho ja koko. Jos puolestaan kannettavaa tullaan käyttämään vaativampaan suorittamiseen kuten multimediakäyttöön tai pelaamiseen niin vastaavasti tehojakin tarvitaan enemmän. 

 

Veikon sivuilla voit kannettavia tietokoneita selatessa suodattaa sivun vasemman laidan valikosta näytettävät koneet niiden käyttötarkoituksen mukaan: Nettisurffailu, Multimediakäyttö, Pelaaminen. Tämän lisäksi löydät jokaiselle tietokoneelle niiden tuotekuvan alapuolelta Veikon teholuokituksen, joka kertoo onko kyseisen kannettavan ominaisuudet perus-, työ-, teho-, vai pelikäyttöön riittävät. Teholuokitus näkyy niin kannettavia selatessa kuin yksittäisillä tuotesivuilla, ja kertoo sinulle yhdellä vilkaisulla nopeasti ja vaivattomasti arvion kuinka paljon tehoja kannettavasta löytyy. Jos olet etsimässä kannettavaa erityisesti pelaamiseen niin sivuilta löytyy myös täysin oma tuotekategoriansa pelikannettaville ja samoin erityisesti lukiokäyttöön sopiville koneille.

 

 

Peruspiirteet koosta akunkestoon

Kannettavien tietokoneiden koko määräytyy yleisesti ottaen niiden näytön koon perusteella, joka tekee näytön kokoluokasta erittäin tärkeän tiedon konetta ostettaessa. Näytön koko ilmoitetaan tuumissa ja koneita löytyy aina pienistä ja helposti mukana kulkevista 11 tuuman kannettavista järeisiin 17 tuuman koneisiin. Koko korreloi usein myös tehon kanssa. 

 

11-14 tuuman kannettavat tarjoavat parhaan tasapainon kannettavuuden ja käytettävyyden välillä, painaen usein jopa alle 2 kiloa. 15-16 tuumaa on suosittu koko, jota kannattaa harkita jos haluat suuremman näytön ja tehon etkä aio kuljettaa kannettavaa tietokonetta usein mukanasi. Yli 17 tuuman kannettavat tulevat kyseeseen jos tietokone pysyy pöydälläsi koko päivän, miltei joka päivä. Ne pystyvät tarjoamaan prosessointitehoa, jota tarvitaan huippuluokan pelaamiseen tai työasematason tuottavuuteen.

 

Jos olet ostamassa isompaa tehokannettavaa tai pelilaitetta, jota käytetään yleensä vain pöydällä lähellä pistorasiaa ei akun kestosta huolehtiminen ole ensisijaista. Mutta jos aiot käyttää kannettavaa tietokonetta kotona sylissäsi, töissä, luennolla tai matkoilla niin akunkesto nousee tärkeäksi ominaisuudeksi. Valmistajan mahdollisesti ilmoittama akun käyttöaika ei usein vastaa täysin todellisuutta, koska siihen vaikuttavia muuttujia on yksinkertaisesti liian monta, näytön kirkkaudesta aukinaisten sovellusten määrään. Käyttäjä- tai asiantuntija-arvostelujen lukeminen voi auttaa tietyn konemallin todellisen akunkeston selventämisessä.

 

 

Kannettavan tietokoneen näytön ominaisuudet

Näytön tärkein ominaisuus on sen resoluutio eli pikselitiheys. Mitä enemmän pikseleitä näytössä on, sitä enemmän sisältöä sille mahtuu ja sitä terävämmältä se näyttää. Joistain budjettikannettavista löytyy edelleen 1366 x 768 -näyttöjä mutta useimmissa kannettavissa on vähintään 1920 x 1080 -resoluution Full HD näyttö. Tämä riittää mainiosti niin työ- tai koulukäyttöön kuin useimpiin viihdetarpeisiinkin.

 

Korkeamman tason kannettavissa tietokoneissa voi olla 2560 x 1600, 3200 x 1800 tai jopa 3840 x 2160 (4K) näytöt, jotka kaikki näyttävät entistä terävämmiltä, ​​mutta kuluttavat enemmän virtaa ja lyhentävät siten akun käyttöaikaa. Joissain koneissa puolestaan saattaa olla kosketusnäyttö, joka myös vähentää käyttöaikaa, joten kannattaa miettiä tarvitsetko omaan käyttöön korkeamman resoluution tai kosketusta tukevan näytön vai riittääkö vakio Full HD.

 

 

Teknisten ominaisuuksien valinta - prosessori, muisti, ja tallennustila sekä näytönohjain

Kannettavien komponentit, kuten prosessori, RAM-muisti ja SSD- tallennustila voivat olla vaikeaselkoisia jopa tietokoneharrastajille, joten älä huolestu jos speksit näyttävät sinulle heprealta. Kannettavan tietokoneen prosessori on kuin sen aivot. Yhdessä RAM-muistin kanssa prosessorin teho määrittää kuinka vaativia  ohjelmistoja koneella voidaan käyttää, kuinka monta ohjelmaa sinulla voi olla auki samanaikaisesti, ja kuinka nopeasti ohjelmat toimivat.

 

Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on Intel- tai AMD-prosessori mutta Applen uusimmista kannettavista saattaa löytyä Applen oma M1-prosessori. Intelin prosessoritarjonta alkaa perustason Pentium ja Celeron prosessoreista ja nousee tehokkaampiin Core i3, i5, i7, ja i9 prosessoreihin. AMD:t puolestaan alkavat perustason A-sarjasta ja nousevat Ryzen 3, 5, 7, ja 9 malleihin. Nyrkkisääntönä korkeampi mallinumero on tehokkaampi ja omasta käyttötarkoituksesta riippuen kannattaa miettiä kuinka paljon tehoa oikeasti tarvitsee. Arkiseen peruskäyttöön riittää tietenkin perustason prosessorikin.

 

Kannettavan käyttömuisti tai RAM on tärkeä, koska se auttaa prosessoria käsittelemään useita tehtäviä kerralla. Vähintään 4 gigatavua (Gt) tarvitaan perustietojenkäsittelyyn, ja 8 Gt tai enemmän on suositeltavaa, jos haluat korkeampaa grafiikkaa tai suorittaa edistyneenpää valokuvien tai videon muokkausta. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on esiasennettuna 4 Gt - 16 Gt ja joissakin tehokäyttöön tarkoitetuissa jopa 64 Gt. 

 

Kiintolevyt olivat ennen kannettavienkin tallennustilaratkaisu, mutta nykyään ne ovat enimmäkseen vaihtuneet SSD-levyihin, jotka tarjoavat paljon enemmän nopeutta kuin perinteinen kiintolevy, toimivat hiljaa ja ovat kompakteja, eivätkä siten lisää turhaan kannettavan tietokoneen painoa tai kokoa. Tallennuskapasiteetin osalta pienellä 32 Gt tallennustilalla tulee kenties toimeen, jos käytät pääasiassa pilvipalveluja ja striimausta. Jos aiot tallentaa korkean resoluution valokuvia ja videoita kannettavaan tietokoneeseen, harkitse 256 Gt:n tai suuremman tilan asemaa. Ja jos lataat pelejä tai 4K-elokuvia kannettavaan tietokoneeseen, suunnittele vähintään 512 Gt:n kapasiteetti.

 

Näytönohjain on vastuussa kuvan renderöinnista näytölle muuttamalla datan muotoon, jonka näyttösi ymmärtää. Tehokkaammissa peli- tai työasemajärjestelmissä on yleensä erilliset näytönohjaimet kuten perustason GTX 16 -sarjan näytönohjain, keskitason RTX 20 -sarjan tai huippuluokan malleissa RTX 30-sarjan näytönohjain. Jos kannettava ei ole tulossa pelikäyttöön, 3D-mallinnukseen tai korkean resoluution videomuokkaukseen, prosessoriin integroitu näytönohjain riittää kuitenkin hyvin eikä näytönohjaimesta tarvitse varsinaisesti huolehtia.

 

 

Tietokoneen käyttöjärjestelmän valinta

Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on yksi kolmesta käyttöjärjestelmästä: Windows 10 tai 11, Chrome OS tai MacOS. Tuttu ja turvallinen Windows 11 on joustavin käyttöjärjestelmä arkikäyttöön ja onkin yleisin kannettavista löytyvä käyttöjärjestelmä. Tästä yleisyydestä johtuen Windows kannettavia löytyy kaikilla tehotasoilla ja ominaisuuksilla ja lähes kaikki tarvittavat ohjelmistot ovat yhteensopivia sen kanssa. Windows 11 -tietokoneet sopivatkin erinomaisesti niin ​​opiskelijoille, kotikäyttöön kuin yrityskäyttäjille ja ne ovat ainoat koneet, joita pelaajien kannattaa harkita.

 

Ainoastaan Applen Mac-tietokoneista löytyvä macOS tarjoaa tyylikkään ja helppokäyttöisen käyttöliittymän, joka sopii erityisen hyvin jos käytössäsi on jo muita Applen tuotteita kuten iPhone tai iPad. Niiden kanssa MacOS on suuniteltu toimimaan mahdollisimman vaivattomasti. Se tarjoaa samanlaista ​​toimintoja kuin Windows 11, mutta erilaisella käyttöliittymällä ja siinä toimivat yleensä vain Maceille suunnittelut ohjelmistot. MacOS käyttöjärjestelmän kannettavat ovat suosittuja erityisesti erilaisten luovien alojen parissa työskentelevien käyttäjien parissa. 

 

Chromebookeista löytyvä Googlen Chrome OS käyttöjärjestelmä on kätevä ja turvallinen, mutta rajoitetumpi kuin Windows tai MacOS. Se on optimoitu lähinnä Googlen appien kuten Gmailin ja Google Driven käyttöön mutta uudet Chromebookit tukevat myös muita Android appeja. Jos kone on netin selaamiseen sekä sähköpostin ja somen käyttöön, niin Chrome OS on hyvä valinta. Chrome OS kannettavat ovat myös suosittuja koulujen ja vanhempien keskuudessa, koska ne tarjoavat laajempaa toiminnallisuutta kuin tabletit, koululaiselle sopivassa koossa.

Laaja valikoima kannettavia tietokoneita

 

Veikolta löydät laajan valikoiman läppäreitä parhailta merkeiltä kuten Lenovo, HP, Apple, Acer ja Asus. Palvelemme Sinua yli viidelläkymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Sama halpa hinta netissä ja myymälöissä!